Historial

El grup Soft Computing, Processament d’Imatges i Agregació (SCOPIA) és un grup de recerca del departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de les Illes Balears dedicat a les següents línies d’investigació:

  1. Eines del Soft Computing: desenvolupament teòric i aplicacions.
  2. Anàlisi i processament d'imatges. Aplicacions a imatges biomèdiques.
  3. Lògica i conjunts borrosos. Funcions d'agregació i connectius lògics. Equacions funcionals. Models per a la presa de decisions.

Encara que formalment va néixer dia 1 de gener de 2017, el grup sorgeix a partir de l’antic grup de recerca en Lògica Borrosa i Fusió de la Informació (LOBFI), els orígens del qual es remonten al principi dels anys 80.  El grup SCOPIA està actualment format per 10 investigadors membres, concretament 6 doctors i 4 doctorands, més 9 col·laboradors entre els quals hi ha 6 doctors.

El grup SCOPIA és un grup de recerca punter i de referència, tant a nivell nacional com internacional, en el camp de les tècniques de Soft Computing, especialment en el camp de la Lògica Borrosa i els conjunts borrosos, i les seves aplicacions al processament d’imatges. Manté contactes de col·laboració amb els grups espanyols i internacionals de referència en el camp, que es tradueixen en publicacions conjuntes amb els investigadors més reconeguts a nivell mundial. Entre d’altres, destaquen Michal Baczyński, de la University of Silesia in Katowice, i Balasubramaniam Jayaram, del Indian Institute of Technology Hyderabad, en el camp de les implicacions borroses; Radko Mesiar, de la Slovak University of Technology, i Bernard de Baets, de la Ghent University, en el camp de les funcions d’agregació; Enrique Herrera-Viedma, de la Universitat de Granada, en el camp de la presa de decisions i els grups d’Enginyeria Biomèdica del Prof. João Manuel R. S. Tavares de la University of Porto, i de Sistemes Intel·ligents del Prof. Nikolai Petkov de la University of Groningen, en el camp del Soft Computing i les seves aplicacions en imatges biomèdiques. Com a mostra del seu prestigi, el grup SCOPIA ha organitzat 4 congressos internacionals de referència en el camp. Sota el nom de LOBFI, va organitzar al 1999 el congrés Eusflat-Estylf Joint Conference on es va crear la European Society for Fuzzy Logic and Technology  (EUSFLAT) i al 2009 el congrés International Summer School on Aggregation Operators (AGOP). Més recentment, sota el nom SCOPIA, ha organitzat al 2018 el 16th International Conference on Modeling Decisions for Artificial Intelligence (MDAI) i al 2019, el 22è Congrès Internacional de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial (CCIA). Per altra banda, el grup SCOPIA va formar part de les dues xarxes d’excel·lència Lógica Difusa y Soft Computing (LODISCO) que integraven els grups de recerca espanyols més importants en el camp. També forma part del EUSFLAT Working Group on Soft Computing in Image Processing i té presència en el Board del EUSFLAT.

Gràcies al treball realitzat en les línies de recerca abans esmentades, el grup SCOPIA presenta un volum de resultats considerable. Destacar per exemple que la seva producció en els darrers 10 anys inclou:

  • 78 articles publicats en revistes amb índex d’impacte. D’aquests, 61 han estat publicats en revistes del Q1, 52 d’aquests en revistes del D1.

  • 152 comunicacions a congressos nacionals i internacionals. D’aquests 13 han estat realitzades en congressos del CORE A i 12 en congressos del CORE B.

  • 17 capítols convidats en llibres.
  • 5 llibres editats.
  • 4 projectes nacionals i 2 xarxes d’excel·lència concedides amb una quantia total de 311.004 €.

Algunes d’aquestes comunicacions a congressos han estat guardonades. Són d’especial rellevància els premis al millor article en els congressos AGOP 2013, EUROFUSE 2013 i IFSA-EUSFLAT 2015.

El grup SCOPIA té com un dels seus objectius principals la transferència de la recerca a la societat. Per aquest motiu, forma part des dels seus inicis, de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), en l’àrea de Bioenginyeria i Cirurgia Experimental. La pertinença a l’IdISBa suposa una comunicació fluida amb els grups mèdics de l’Hospital Universitari de Son Espases (HUSE). Aquesta comunicació permet que existeixi una retroalimentació contínua per part dels especialistes clínics per poder entendre millor les seves necessitats, poder millorar els algoritmes i tècniques desenvolupades en el grup SCOPIA i aconseguir que els resultats obtinguts en el camp del processament d’imatges puguin ser d’utilitat pels grups mèdics en qüestió. Aquests contactes s’han traduït en la concessió del projecte conjunt PI15/01653 per part del Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) pel diagnòstic de gliomes d’alt grau, i en publicacions conjuntes en revistes de l’àmbit mèdic. També el grup SCOPIA es troba immers en una col·laboració amb l'Hospital General Dr. Juan Bruno Zayas Alfonso a Cuba per a la millora del diagnòstic de la sicklemia.

Un altre dels objectius principals del SCOPIA és la formació dels seus investigadors predoctorals.  Per una part, l'experiència del grup i la trajectòria dels seus membres doctors avala la capacitat del grup de poder oferir la possibilitat de realitzar tesis doctorals. Per l’altra, els excel·lents contactes que el grup SCOPIA manté amb els grups de referència nacionals i internacionals indicats anteriorment, especialitzats en camps afins als del grup, facilita estar sempre al dia en l’estat de l’art i que qualsevol dels investigadors en formació del grup pugui realitzar estades predoctorals i postdoctorals en els centres corresponents, tant nacionals com estrangers. En els darrers 10 anys, dins del si del grup s’han defensat 6 tesis doctorals, rebent totes elles una qualificació d’excel·lent cum laude. En l’actualitat, s’estan dirigint 3 tesis doctorals.

És important assenyalar que diverses d’aquestes tesis doctorals s’han desenvolupat a partir de l’obtenció de beques en convocatòries competitives. Concretament, s’ha comptat amb una beca FPI-UIB, una beca FPI-CAIB i una beca PhD-Naering del Research Council de Noruega per a la realització d’un doctorat industrial. Actualment, es compta amb una beca FPU i una FPI associada al projecte TIN2016-75404-P. 

Les tesis dirigides han comptat amb un volum de publicacions considerable, aconseguint reconeixements diversos. Es poden destacar l’obtenció del premi BioTIC Genil i el premi a la millor comunicació d’un jove investigador en l’ESTYLF 2012, el segon premi en el Doctoral Consortium del CAEPIA 2016, la distinció com una de les millors comunicacions d’estudiants en el FUZZ-IEEE 2017 i la menció distintiva al MediaEval 2018.